esmaspäev, 23. veebruar 2015

GIVE one HAVE one

EESMÄRK: 

- tunni planeerimine iseseisvalt ja rühmas 
- tunni ettevalmistamine iseseisvalt ja rühmas
- õpilaste kaasamine tunni läbiviimisel
- rühmatöö – kokkulepped
- huvitav tund


VAJA: 
- eelnevalt ettevalmistatud töölehed
- kirjutusvahendid
- (soovitatavalt) paaristund


JUHEND:
1. Õpetaja jagab kõikidele õpilastele eelnevalt ettevalmistatud töölehed. Kui klassis on lapsi rohkem, võib meetodit kasutada ka võrdselt jaotatud rühmades.

  • Töölehel on kaks peamist lahtrit – give one ja have one, mis on omakorda jaotatud kolmeks – tunni sissejuhatus/soojendus, põhiosa ja lõpuosa.
  • Õpilaste ülesanne on 3 minuti jooksul panna kirja „give one“ lahtrisse harjutused mida soovib tunnis kaaslastega teha.


     2. Peale esimest ülesannet kui õpilased on 3 minuti jooksul kirjutanud võimalikult palju meelepäraseid soojendus-, põhiosa-, ja lõpuharjutusi, leitakse paariline kellele 1 minuti jooksul loetakse ette oma ideed.

  • Kui klassikaaslasel on häid ideid mida sinul ei ole, siis tuleb need kirjutada lahtrisse „have one“.
  • Kui minut on täis, leitakse uus kaaslane ja jätkatakse heade mõtete-ideede jagamist. Õpetaja otsustab mitu ringi tehakse. 


    3. Peale „andmise ja võtmise“ vooru pannakse (loodetavasti mõlemad lahtrid paksult täis kirjutatud) töölehed kokku ja tuleb meetodi kõige olulisem osa  - klassi kiirkoosolek.
  • Ülesanne on umbes 2 minuti jooksul leida klassis kõige enam soovitud harjutused. Siinkohal on väga oluline kokkulepped ja rühmatöö, et kõik head mõtted koondada lühikese ajajooksul ühtseks tunnikavaks. 


   4. Peale edukat ülesannete täitmist on õpilased iseseisvalt ja samas ka ühtselt koostanud endale korraliku tunnikava.


  • Harjutuste omavahelist asetust ning vastavust üldisele treeningu ülesehituse põhimõttele reguleerib ja vastutab õpetaja.





1 kommentaar:

  1. Lahe aktiivne tund! Lapsed tunnevad, et nemad on "tegijad". Selline tunni ülesehitus õpetab koostööd tegema ja vastutama oma valikute eest. Õpetaja roll on lihtsalt ettenägelikult suunata.

    VastaKustuta